Fri fragt over kr 5000 ,-
Danbo Møbler Aarhus
21 nyttige fakta om betrækket på dine møbler

Fakta om betrækket på dine møbler

Danbo Møbler - 14/08/23

Har du tænkt over hvordan du bedst passer på betrækket på dine møbler? Der findes forskellige typer betræk og ikke alle tåler den samme behandling. 

Dit møbels plejebehov afhænger af, hvor meget du bruger det. Som med alt, hvad man bruger dagligt, skal man passe og pleje det jævnligt. Det gælder også et møbel. 

Alle slags polstermøbler har godt af vedligeholdelse. Det betyder, at du bør støvsuge dine møbler én gang om ugen, så støv og snavs ikke sætter sig fast. Vi anbefaler også, at du af og til tørrer stoffet med en fugtig klud, så fibrene forbliver elastiske og stoffet holder sig flot længere. Det er desuden vigtigt, at du fjerner pletter og snavs så hurtigt som muligt. 

Støvsug ofte, men forsigtigt. Friktion og for hård støvsugning kan også øge risikoen for pilling. Derfor er det vigtigt at støvsuge med lav sugeevne og blød børste. Snavs kan sætte sig fast og med tiden øge risikoen for pilling. Derfor er det vigtigt at vedligeholde møblet ofte.

Imprægnering beskytter nemt og effektivt møbler med stofbetræk og andre tekstiler. Produktet ændrer ikke på stoffets naturlige egenskaber, udseende og åndbarhed, men giver det en usynlig beskyttelse. 

Vi har samlet nogle nyttige fakta om møbelbetræk som hjælper dig med at passe bedre på dine møbler. Så holder de længere.

  1. Møbelbetræk kan være lavet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre.
  2. Lysægtheden bør ikke være under 4. Den måles på en skala fra 1-8 og er et udtryk for hvor godt betrækket tåler sollys. Hvert trin på skalaen fordobler evnen til at modstå sollys.
  3. Særligt røde og orange farver har tendens til at falme i direkte sollys.
  4. Uld tåler lys bedre end bomuld.
  5. Velour skifter farve når luven trykkes ned. Det betyder intet for slidstyrken, og luven rejser sig som regel igen.
  6. Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Selvom betrækket kan tages af, betyder det ikke at det kan vaskes.
  7. Du kan vedligeholde dine møbler ved at støvsuge dem eller pletrense.
  8. Du kan med fordel bruge textilshaver til at pleje og fjerne pilling samt overskydende fibre på stof.
  9. Du kan bruge en lugt- og bakteriedræber til stof der ikke kan vaskes (klik).
  10. Plastbetræk tåler vand og sæbevand.
  11. Læderlook er plast der ligner læder. Det tåler samme behandling som plast.
  12. Uld er smudsafvisende.
  13. Hør har en god slidstyrke, men tager let imod smuds. Desuden krøller det nemt.
  14. Bomuld er generelt slidstærkt. Men hvis det har påtrykt mønster, så forvent at det bliver slidt.
  15. Bomuld er ikke godt til møbler der bliver udsat for meget sollys og slid.
  16. Betræk kan kun vaskes hvis der er en vaskeanvisning.
  17. Groft tøj slider på betrækket. Fx denim og cowboybukser.
  18. Syntetiske fibre (polyester og nylon) er slidstærke og lette at vedligeholde.
  19. Nye cowboybukser kan smitte af på en hvid stofsofa.
  20. Tøj med nitter, metalspænder eller andet hårdt materiale slider hårdt på møblerne.
  21. Væsker som vin eller kæledyrets “uheld” skal rengøres med det samme. Møblet bliver sværere at rense når væsken trænger ned i polstringen.
  22. Møbler betrukket med læder kræver særligt behandling. Læs vores indlæg her.


    Alle vores tekstiler er certificeret med de højeste EU-standarder. Det betyder, at de er fri for sundhedsskadelig kemi. De opfylder desuden kravene for høj brugsintensitet i hjemmet og er testet for bl.a. pilling, farve- og lysægthed samt rive- og slidstyrke. Ethvert møbel har en række egenskaber, der afgør udseende og komfort og som kan variere fra model til model. Disse er vigtige at kende til, så du ved, hvad du kan forvente.

    Lysægthed
    Lysægthed er et udtryk for evnen til at modstå sollys. Lysægthed skalaen går fra 1-8, hvor 8 er det bedste. Et stof med lysægthed 3-4 er middel. Et møbelstof med f.eks. lysægthed 5 er dobbelt så godt som et med lysægthed 4 og et møbelstof med lysægthed 6 er igen dobbelt så godt som 5 etc.

    Det betyder altså, at for hvert ene tal lysægtheden forhøjes, bliver lysægtheden dobbelt så god.

    Bomuld har ofte en lav lysægthed, mens f.eks. uld har en høj lysægthed.

    Alt møbelbetræk bør beskyttes mod direkte sollys, for uanset hvor høj lysægthed et betræk har, kan det ikke tåle at stå direkte i solen.

    Holdbarhed / Martindale
    Når du skal vurdere kvalitet og holdbarhed ved møbelstof, kan du bl.a. orientere dig efter Martindale, der beskriver slidstyrken på møbelstof. 

    Normalt anbefales det, at man bruger stof med over 30.000 Martindale i offentlige miljøer, såsom toge og busser osv., og til private hjem anbefaler man et minimum på 20.000 Martindale.

    Pilling
    Nogle gange kan stof blive nulret i overfladen, når tekstilfibrene trækkes ud og danner små fiberkugler. Dette kaldes pilling og kan opstå af flere ting. Nogle tekstiler har et overskud af løse fibre, som kan føre til pilling. Det aftager normalt efter noget tids brug. Pilling kan også opstå af fremmede fibre fra tøj, plaider og støv, som sætter sig fast. Det kan give møbelstoffet et nusset udseende, men har ikke noget at gøre med kvaliteten af møblet.

    Pilling skalaen går fra 1-5, hvor 5 er bedst, der fortæller hvor meget tendens et stof har til pilling. 3 er middel og acceptabel, imens 4 og 5 er rigtig godt. 

    Er pillingen først opstået, kan man som regel fjerne den nemt med en elektrisk fnugfjerner / textilshaver.

    - Minimér pilling
    Ved god forebyggende behandling kan man minimere graden af pilling. Her spiller luftfugtighed, statisk elektricitet og støvsugning en stor rolle.

    – Tænk over temperaturen
    Alle nye tekstiler er tilsat fugtighed i form af fedt, voks eller andre fugtighedsbevarende stoffer. Disse vil tørre ud og forsvinde gradvist over tid. Når tekstilfibrene mister fedt og fugtighed, bliver de statiske og vil derfor tiltrække sig støv og snavs, der øger risikoen for pilling. Fænomenet opstår især om vinteren, når vi skruer op for radiatoren eller tænder for varmepumpen, da det giver en meget tør luft. Derfor anbefaler vi, at du holder en stabil temperatur på 20-22 grader i vintermånederne.
    Støvsug ofte, men forsigtigt. Friktion og for hård støvsugning kan også øge risikoen for pilling. Derfor er det vigtigt at støvsuge med lav sugeevne og blød børste. Imprægnering kan i nogle tilfælde også øge risikoen for pilling. Når den fugtafvisende hinde fra imprægneringen forsvinder, kan snavs lettere sætte sig fast og øge risikoen for pilling. Derfor er det vigtigt at støvsuge ofte.

    Rynker
    Når du tager dit nye møbel i brug, kan det ikke undgås, at der kommer rynker i betrækket. Men ved at glatte stoffet ud, vende puder/hynder, når det er muligt, og bytte rundt på dem jævnligt, så de slides ens, kan man minimere omfanget. Det er også en god idé at skifte siddeplads i sofaen, så slitagen bliver jævnt fordelt.

Beskrivelse
Havemøbler online

Henter...